Vi skal have bedre lægedækning i Vestjylland

Af Annette Lind, folketingsmedlem for Socialdemokratiet

Omkring 600.000 borgere bor i et lægedækningstruet område. Der er simpelthen alt for langt mellem lægerne, og problemet er især stort her i Vestjylland. Samtidig oplever mange borgere at afstanden til nærmeste hospital er vokset.

For Socialdemokratiet er det vigtigt, at så stor en del af sundhedsbehandlingen som muligt foregår tæt på borgerne. Det giver nemlig tryghed, at hjælpen er nær, når man har brug for den. Derfor skal vi have nærheden tilbage i vores sundhedssystem.

Regeringen har nu præsenteret en sundhedsreform, der netop skal bringe sundhedsvæsnet tættere på borgeren. Som en del af reformen foreslår vi, at omlægge hoveduddannelsen i almen medicin, sådan at uddannelseslægerne får et halvt år mere i almen praksis. På den måde skaffer vi knap 300 flere uddannelseslæger. Samtidig vil vi etablere 10 licensklinikker med plads til 10 – 30 ekstra læger i de dækningstruede områder.

Flere opgaver skal kunne løses i det nære sundhedsvæsen - det vil sige i kommunerne, hos lægen og i ens eget hjem. I dag er der dog stor forskel på de tilbud, som kommunerne har til patienter med kroniske sygdomme. Derfor vil vi med sundhedsreformen løfte den nære indsats for mennesker med kroniske sygdomme. Det kan for eksempel være i forhold til træning, kostomlægning og patentuddannelse. Håndteringen af corona-pandemien har vist os, at der er et stort potentiale i digitale løsninger, og det skal vi bygge videre på. Derfor vil vi gøre sundhedsvæsnet mere tilgængeligt og fleksibelt ved at styrke indsatsen for behandling i eget hjem.

I Socialdemokratiet er der vigtigt at vi har lige muligheder, når det kommer til lægedækning. Uanset om man bor i Holstebro eller Holte, skal man ikke køre i en evighed for at få hjælp, når man har brug for det. Nu håber jeg, at resten af Folketingets partier vil bakke op om et mere balanceret sundhedsvæsen.